A padlófűtés ideális hőmérséklete táncosoknak

Nekünk táncosoknak az ízületek egészsége kiemelten fontos. A bokánkat és a térdünket is nagy terhelés éri. Nagyon fontos, hogy figyeljünk rá. Minden apróság számít, mert egy kisebb sérülés, gyulladás is ahhoz vezethet, hogy jó hosszú időre, vagy akár örökre fel kell hagynunk a kedvenc hobbinkkal.

Már egészen kicsi korom óta táncolok. Ez alatt az idő alatt próbáltammár tornateremben, pincében, színpadon, stúdióban, garázsban, tárgyalóban, bárban, művelődési házban is. Sajnos ennek meg is lett a böjtje. Ma már nagyon kell vigyáznom arra, hogyan mozgok. és milyenek a körülmények a próbateremben.

Szerencsére a stúdió, ahol most dolgozunk, mindenre nagyon odafigyel. Egypár éve a termet felújították és kifejezetten a táncosok igényei szerint alakították át. Amit nagyon szeretek, hogy padlófűtéssel szerelték fel a szobát. Egy táncosnak ez igazi ajándék.

A padlófűtés ideális hőmérséklete táncosok számára éppen csak langyos, a teremben tulajdonképpen csak temperálásra van szükség, hiszen úgyis intenzív mozgást végzünk és hamar kimelegszünk. Fűtésre csak az ízületeink miatt van szükség. Nem csak tornával, de fűtéssel is be lehet melegíteni a végtagjainkat. Padlófűtés pedig minket fűt, nem a levegőt, tehát hatékonyan tart bennünket melegen, úgy, hogy közben nem izzadunk le a forróság miatt.

A padlófűtésnek köszönhetően eltűntek a teremből a radiátorok. Ennek köszönhetően a terem másik falához is lehetett balettrudat szerelni. Nagy előny az is, hogy így nem kell aggódnunk attól, hogy egy hevesebb mozdultnál beleütközünk a fűtéscsőbe. Velem ez néhányszor megtörtént.

Amióta a teremben padlófűtés van, a pro sem száll, mivel nem kavarog a levegő. Ez így sokkal kellemesebb. Nincsen kellemetlen szag sem, a páratartalom pont ideális a sporthoz. És bár én nagyon tartottam tőle, hogy a burkolat nem lesz a legjobb ötlet, eddig úgy tűnik, semmi gond sincsen vele. Az elektromos padlófűtést is le lehet olyan anyaggal burkolni, amelyik alkalmas arra, hogy tánccipőben ropjuk rajta – még a zajelnyelő burkolat se jelentett neki akadályt.

Szeretnék otthonra is hasonló rendszert kiépíteni. A teremben azt mondták, hogy nagyon gazdaságosan üzemeltethető. Nekem ez a biztosíték rá, hogy megtarthatok egy kis részt a fiatalságból, egészségesebb és aktívabb maradhatok. Ez nekem minden pénzt megér.