Tanulj táncolni egy játékkal

Már nagyon régóta táncolok, és mostanra már mondhatom azt, hogy a tánc nem csak egy szimpla hobbi, hanem a mindennapjaim része, ami nélkül el sem tudnám képzeli az életem. Ez az egyik kedvenc elfoglaltságom, és ha sokáig nem táncolhatok, akkor úgy érzem, hogy előjönnek az elvonási tünetek, feszültebb vagyok, nem tudok úgy koncentrálni. Ez éppen egy olyan mozgásforma, ami szuperül levezeti a negatív energiákat, és segít ellazítani, így sok pozitív energiát ad ahhoz, hogy valaki aztán szembe tudjon nézni a kihívásokkal. De mint minden más sport, ez is akkor igazán hatékony, ha az ember rendszeresen csinálja, nem csak havonta egyszer, amikor az eszébe jut. Mivel a tánc olyasmi, amit előzőleg meg kell tanulni, ezért muszáj valamilyen szinten elköteleződni, és komolyan venni, különben az ember nem fejlődik.

A gyerekek esetében is fontos, hogy találjunk nekik egy olyan mozgásformát, amit élveznek, amiben levezethetik a fölös energiáikat, és amivel karban tarthatják a testüket. Nagyon sokféle sport van, amire beírathatjuk a gyereket, ott vannak a csapat sportok, mint a foci vagy a kosár, el lehet őket küldeni teniszre vagy tollas labdára, ha valaki pedig a harcművészeteket kedveli, ott a karate vagy az egyéb önvédelmi sportok. Ezek mint nagyon jó lehetőséget jelentenek a gyerekeknek is, de persze én a sportok közül mindig a táncra fogok szavazni, mert nekem ez vált be, én ezt a sportot űzöm.

Szerencsére az én lányom is nagyon szereti a táncot, bár ő még nem űzi, csak nézi. Időnként elvittem őt is egy vagy két próbára, és nagyon tetszett neki, valamikor ő is felállt, és megpróbálta leutánozni a mozdulatokat. Valamikor otthon is, ha berakunk valami zenét, akkor elkezd táncolni rá, próbálja utánozni, amit a próbán csinálunk. Mivel én társastáncot űzök, ezért ő még nem igazán tud salsát tanulni, ahhoz kell még pár év. De nem akarom, hogy addig teljesen kiszeressen a táncból, örülnék neki, ha majd nagyobb lesz, ő is elkezdene táncolni tanulni.

Ezért azon gondolkoztam, hogy kellene neki valami olyasmit találni, amivel kicsit gyakorolhatja a táncot, de mégse kell elmennie érte mondjuk egy tánciskolába. A neten nézegettem ezzel kapcsolatban tippeket, de nem nagyon találtam azt a megoldást, ami szerintem jó lett volna. Aztán egyszer csak rátévedtem egy játék boltnak a honlapjára, és ott nagyon klassz játékokat láttam. Egy ideig böngésztem a választékot, és egyszer csak felbukkant egy táncszőnyeg. Még sosem láttam ilyet korábban, így rögtön fel is keltette az érdeklődésem. Persze ezen a konkrét táncokat nem lehet gyakorolni, nem arra találták ki, viszont nagyon jól lehet rajta szórakozni, és akár a kisebbek is használhatják.

Lényegében ez egy olyan szőnyeg, ami fel van osztva több részre, és ezen ugrálnak a gyerekek. Ezt a szőnyeget rá lehet kötni usb kábellel tévére vagy a gépre, és azon megy a zene meg a lépések, amit a gyerekeknek követniük kell. Ehhez adnak egy cd-t is. Ebből a típusú szőnyegből kér fajta is van, az egyik egy személyes, a gyerek egyedül tud rajta ugrálni, de van dupla is, amin egyszerre két gyerek is tud táncolni, és akár versenyezhetnek is egymással. Ez akkor nagyon jó, ha például a lányomnak átjön egy barátnője, és akkor együtt tudnak táncolni, ami nekik még sokkal szórakoztatóbb is lehet. Sőt, akár olyan bulikat is szervezhetünk, amikor a lányomnak átjön az összes barátja, és csinálnak egy nagy versenyt, hogy ki ér el több pontot a játékban. Ez nekik is nagy élmény, és amúgy is fontos, hogy legyenek ilyen közös programjaik, amiben a gyerekek megtanulnak szépen együtt játszani.

Mivel nagyon tetszett ez játék, meg is rendeltem a bolttól, és nagyon hamar, pár napon belül ki is hozták. Meg lehetett venni kártyával, de egyébként utánvéttel lehet rendelni. Persze bárhová kiszállítják az országban, és ha valaki 20. 000 ft-os összeg fölött vásárol, akkor ingyen kiszállítják neki a terméket, amit választott. Megvallom őszintén, én ma már nem is nagyon szeretek boltokba menni, és ott keringeni órákig, hogy végre találjak valamit, ami esetleg tetszik. Sokkal egyszerűbb, ha szépen nyugalomban otthon megnézegetem a webboltokat, és ott nézem ki az ajándékokat. Ezek a boltok amúgy is sokszor olcsóbban adják ugyan azt, vagy pedig akcióik vannak, például ennek a netes játékboltnak is voltak éppen akciói, amikor ott rendeltem.

A lányom szerencsére nagyon örült az ajándéknak, és azóta is rendszeresen játszik vele. Így még jobban megszereti a táncot, de sikerélménye is van, mert nem kell bonyolult lépéseket megtanulnia, elég az, hogy követni tudja a jeleket. Emellett az ilyen játékok a mozgáskoordinációt is fejlesztik, valamint segítenek a koncentrációban. És mivel pontokra megy a játék, a lányomat is arra ösztökéli, hogy figyeljen, ne csak ugráljon ide meg oda.

A legutóbb itt voltak nálunk a nővéremék, akiknek szintén van egy 8 éves lányuk, és neki is tetszett nagyon ez a szőnyeg, ott ugráltak rajta órákig. A nővérem rögtön meg is kérdezte, hogy hol szereztem, én meg megadtam neki a netes játékbolt nevét. Az unokahúgomnak éppen a szülinapja közeledett, és nővérem úgy gondolta, hogy neki ez éppen jó ajándék lenne. Kicsit aggódott ugyan, hogy nincs elég idő arra, hogy a játék megérkezzen, de a szállító nagyon gyorsan meghozta.

Örömmel tölt el, hogy így már nem egy, hanem két kicsi gyerekkel is megismertethettem a tánc örömét úgy, hogy a szigorú koreográfia helyett élvezni tudják közben a mozgást és a játékot is.