A táncon megismert barátnőmmel még mindig rendszeresen találkozunk

Gimiben több barátnőm is volt, akik versenyszerűen társastáncoltak. Mindig elmentem az előadásaikra, versenyeikre. Szerettem nézni, bár igazán sose kötött le. Én néptáncoltam sok ideig, de a tánc sosem tartozott a legnagyobb szenvedélyeim közé. Tiniként azért nekem is a fejembe ötlött egyszer csak, hogy meg kéne tanulni egy pár latin táncot, mert jó tartást ad és szórakozva erősít is egyben. Így hát belevágtam, elkezdtem táncórákra járni, de hamar kiderült, hogy ez a latin vonal abszolút nem az én műfajom. Nem ment rosszul a tánc, viszont halálra untam magam az órákon és a zenék is idegesítettek. Végül fél év után abbahagytam. Lett viszont egy nagyon jó barátnőm az órákról, akivel azóta is rendszeresen találkozom. Épp az egyik nap ültünk be egy kávéra egy új kávézóba a belvárosban. Az volt a legnagyobb újsága, hogy a szülei pályázatot nyertek napelemekre és elkezdték telepíteni a paneleket a tetőre. Nagyon izgatott volt, ahogy mesélte, mondta, hogy nem kis felfordulással jár a dolog, de megéri. Hogyha a napelemek megtermelik nekik a szükséges áramot az elektronikus eszközeikhez, nem kell soha többé villanyszámlát fizetniük. Sőt, amikor nem használják fel az összes megtermelt áramot, a szolgáltató visszafizeti nekik, ugyanis a hálózatra feltölti az inverter a felesleges áramot.

A szülei már régóta tervezgették a napelemek telepítését, csak persze ez rengeteg munkával, energia- és pénzbefektetéssel jár. Most, hogy elnyerték a pályázatot, a pénz már nem jelent gondot. A feltételeknek megfelelően 10% saját forrással kell rendelkezniük, valamint a futamidő maximum 10 év lehet. Ez a támogatás ugyanis egy kedvezményes, 0 %-os kamatozású hitel, amit minimum 500.000 Forint, maximum 10 millió forintos összegben lehet megpályázni. A napelempalyazatok.hu-n találták meg a felhívást, és itt egyből fel is keresték a céget, hogy tájékozódjanak a napelem-telepítéssel kapcsolatban. A honlapjukon is nagyon sok hasznos infót leírnak, ezeket érdemes elolvasni. Nagyon fontos, hogy alaposan utánanézzünk a cégnek, akivel a napelemeinket telepíttetjük, mert csak az alaposan megtervezett és felépített napelemek fognak jól működni. Ennél a cégnél már a tervezés során kiderült, hogy mennyire precízek és hozzáértőek, figyelmesek a szakembereik. A tervezés előtt minden esetben szükség van egy helyszíni felmérésre, mert ebből derül ki, hogy hova érdemes telepíteni a napelem modulokat, hogy elég erős-e a tetőszerkezet, megfelelő-e a tájolása és a dőlésszöge és a többi.

Nagyon fontos felmérni a háztartás igényeit, ez egy beszélgetés során fog kiderülni, ahol a szakképzett villamos tervező is jelen van. Itt fog kiderülni, hogy mekkora méretű és teljesítményű napelemekre lesz szükség, hogy pont jó legyen. A napelem mérete nagyban befolyásolja a megtermelt áram mennyiségét, és fontos tényező, ugyanis se a túl nagy, se a túl kicsi nem előnyös. Először is, ennek meghatározásához ki kell számolni, hogy mekkora az éves áramfogyasztásunk. Nyilván annál magasabb lesz a rendszer ára, minél nagyobb teljesítményű. Ezek alapján már ki lehet számolni, hogy mekkora legyen a telepítendő napelem mérete, hogy fedezze a szükségleteinket. Érdemes előre gondolkozni, hogy milyen elektromos berendezéseket tervezünk beszerezni a jövőben, mert az inverter cseréje nem mindig megoldható, nehéz és költséges. Egy jó szakember azonban segít mindent előre megtervezni, hogy elkerülhessük az esetleges hibákat.