A táncpróba után felmerült az alkoholizmus, mit tehetünk ellene?

A téma elég kényes, és nem is szeretnek róla sokan beszélni. Ez attól még nem jelenti azt, hogy a probléma nem létezik, csak könnyebb szemet hunyni fölötte. Épp ezért volt nagyon érdekes, hogy az egyik táncpróbánk után erre terelődött a téma. Az egyik lány megjegyezte, hogy az állatorvosuknak tisztára remegett a keze, mikor a bolhairtót hozta a kutyáknak, meg tök piaszaga volt. Persze a beszélgetésből más nagyon nem lett, mint az össznépi egyetértés, hogy ez micsoda felelőtlenség, meg hogy nem ártana kezeltetnie magát és hasonlók.

Ekkor szöget ütött a fejembe, hogy milyen alkoholelvonó intézmények vannak Magyarországon, és hogy vajon ezek mennyire hatékonyak. Elkezdtem keresgélni a neten, mert érdekelt is a dolog, meg sose lehet tudni, mikor veszi hasznát az ember a tudásnak. Jó párat megnéztem, és az egyik legjobbnak a Felépülők Családi Felépülési Központot találtam. Mivel magánkézben van, ezért egészen más alapokon működik, mint az állami alkoholelvonó intézmények, kezdve az időtartamával. A beteg választhat két opció és három helyszín közül. Az első a vagy Veszprémben vagy Budapesten megtartott családi és/vagy személyes konzultáció egy szakemberrel. Ez heti rendszerességgel elérhető. A másik egy 28 napos elvonó program Szőcön, 4-6 fős kiscsoportban, családi látogatás, szabadban tervezett program és sok más mellett. Ez a 28 napos elvonó a Minnesota programon alapul. A tanulmány, amiből összefoglaló is szerepel az oldalon kisbetűvel le van hivatkozva, így bárki elolvashatja.

Maga a ház nagyon szép, amolyan nagyobb családi ház falusias körülmények között. 4 hálószobával rendelkezik: 2 egy ágyas és 2 két ágyas szobával tágas közös helyiségekkel, nagyon szép terasszal és tiszta fürdővel. Az online 3D-s körbetekintés segítségével ti is körbenézhettek, ha meg akartok róla győződni. Ha nem tudtam volna, hogy ez egy rehabilitációs központ, azt gondoltam volna, hogy egy nyaraló apartman.

Ami még a 28 napos programot érinti: az árban benne van az utógondozás is családi és egyéni részben szintén. Ennek sajnos nem néztem utána, ez hány alkalmat takar, de egy telefonnal vagy emaillel elintézhető az utánakérdezés.

Ha valaki esetleg bizonytalan a sikerükben, nézzen bátran körül az oldalukon. Rengeteg pozitív visszajelzés jött róluk, és még a médiában is szerepeltek egy interjú erejéig. Plusz a blogukon is osztogatnak jó tanácsokat és javaslatokat, ha valaki esetleg arra szorul rá leginkább.

Én arra a következtetésre jutottam, és itt is említették, hogy csak akkor lehet valakit alkoholelvonó intézménybe küldeni, és azt várni, hogy ennek eredménye is lesz, ha ő is akarja. Épp ezért ne erőltessünk senkire semmit, de beszéljünk vele, és tudassuk, hogy van belőle kiút. Nem szidalmazni kell őket, mert egy ponton túl már nem az ő döntésük alapján megy az ivás, hanem biológiai és pszichés alapon. Ha ismertek valakit, aki ezzel küzd, mutassátok meg neki az oldalt, és engedjétek, hogy ő döntsön.